onsdag 3 februari 2010

Varför använder man inte bara förnyelsebara energikällor?



Såna här vackra landskap kan snart vara ett minne blått om inte förnyelsebara energikällor börjar användas i större utsträckning.

Förnyelsebara energikällor så som vind- vatten och solkraft är bra för miljön. Dessutom tar de aldrig slut. Varför använder inte man inte bara dem kan man undra. Det är ganska enkelt energin som man framställer från förnyelsebara källor räcker inte till, inte så som situationen ser ut nu i alla fall. Dessutom är den mycket dyrare att framställa. Ett vattenkraftverk är många gånger dyrare än ett kolkraftverk som framställer många gånger mer el. Det är ju förståligt att man inte bygger vattenkraftverk eller andra miljövänliga alternativ eftersom de inte ger alls lika mycket energi jämfört med vad det kostar. Sen finns det länder som inte har åar och forsar då utesluts självklart vattenkraft. Solkraft kan man använda om man har mycket sol t ex i Afrika. Men solceller är mycket dyrt om man jämför mot hur lite energi de genererar. Vindkraft är också jätte dyrt om man jämför mot hur lite energi de genererar. Sen lönar det sig inte att sätta upp vindkraftverk om det inte blåser mycket.

För att sammanfatta det hela är det förmodligen ekonomin som gör att energibolag väljer att inte satsa på förnyelsebara energikällor. Vem vill inte tjäna mer pengar? Vi tycker att det är dåligt att de tjänar pengar på att förstöra jorden. Koldioxidutsläppen påskyndar den globala uppvärmningen och det får inte fortsätta. För då kommer jorden inte se ut som den gör längre det kommer sluta i en global katastrof. Om det är möjligt att låta bli att förstöra jorden och ändå tjäna pengar och leverera el så borde energibolagen självklart välja det alternativet. Vi tycker att man borde införa fler och höja de befintliga skatterna på koldioxidutsläpp vid energiframställning. Då tvingas energibolag att använda, bygga ut och vidareutveckla förnyelsebara energiframställningsmetoder.

2 kommentarer:

  1. Ja det kanske är högre skatter på koldioxidutsläpp som behövs, men kan det finnas andra saker som också kan hjälpa till?

    SvaraRadera
  2. Javisst, plånboken är en stor styrande faktor.

    SvaraRadera